Μέλι και Κανέλα: Τα 4 οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό μας

μέλι-κανέλα-οφέλη

Μέλι και Κανέλα: Τα 4 οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό μας.

Η θεωρία είναι πως το μέλι και η κανέλα μπορούν από μόνα τους να βοηθήσουν, αλλά ο συνδυασμός τους έχει ισχυρότερη επίδραση. Ο συνδυασμός λοιπόν των δύο φυσικών αυτών συστατικών:

Μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών

Ο συνδυασμός τους βοηθά στην αντιστροφή ορισμένων σημαδιών που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο. Αυτά περιλαμβάνουν τα αυξημένα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Το ενδιαφέρον είναι πως το μέλι και η κανέλα μπορούν να επιδράσουν θετικά σε αυτά.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μελιού μειώνει την κακή χοληστερόλη κατά 6-11% και μειώνει τα τριγλυκερίδια κατά 11%. Το μέλι μπορεί επίσης να αυξήσει συμπληρωματικά την καλή χοληστερόλη (HDL) κατά 2%.

Μία μετα-ανάλυση βρήκε ότι η ημερήσια δόση κανέλας μείωσε τη συνολική χοληστερόλη κατά μέσο 16 mg/dl, την κακή χοληστερόλη κατά 9 mg/dl και τα τριγλυκερίδια κατά 30 mg/dl. Αν και δεν έχουν μελετηθεί ακόμα μαζί, το μέλι και η κανέλα έχει αποδειχτεί ότι προκαλούν ήπιες μειώσεις στην αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, η έρευνα αυτή έγινε σε ζώα.

Ο συνδυασμός είναι χρήσιμος στην επούλωση πληγών

Και τα δύο συστατικά έχει εντοπιστεί πως έχουν θεραπευτικές ιδιότητες που αποδεικνύονται χρήσιμες στην αντιμετώπιση δερματικών λοιμώξεων όταν το μίγμα εφαρμόζεται στην επιδερμίδα. Τόσο το μέλι, όσο και η κανέλα έχουν την ικανότητα να καταπολεμούν βακτήρια και να μειώνουν τις φλεγμονές. Πρόκειται για δύο πολύ σημαντικούς παράγοντες όσον αφορά στην επούλωση της επιδερμίδας.

Το μέλι συγκεκριμένα χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τη θεραπεία των εγκαυμάτων. Μπορεί επίσης να θεραπεύσει το έλκος του διαβητικού ποδιού, μια πολύ σοβαρή επιπλοκή του διαβήτη. Η κανέλα παρέχει επιπλέον οφέλη στην επούλωση πληρών λόγω των ισχυρών αντιβακτηριακών της ιδιοτήτων. Μία εργαστηριακή μελέτη βρήκε ότι το έλαιο κανέλα προστατεύει ενάντια σε βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Μέλι και κανέλα ιδανικά για διαβητικούς

Έχει επανειλημμένα αποδειχθεί ότι η κατανάλωση κανέλας σε τακτική βάση είναι ασφαλής για τους διαβητικούς. Μπορεί ακόμα και να προλάβει τον διαβήτη. Πολυάριθμες έρευνες έχουν δείξει ότι η κανέλα μειώνει την απότομη άνοδο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε διαβητικούς.

Ένας από τους τρόπους που η κανέλα το καταφέρνει είναι μέσω της αύξησης της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Η κανέλα κάνει τα κύτταρα πιο ευαίσθητα στην ορμόνη ινσουλίνη και βοηθά τη ζάχαρη να μετακινηθεί από το αίμα στα κύτταρα.

Το μέλι έχει επίσης ορισμένα οφέλη για διαβητικούς. Οι μελέτες έχουν αποδείξει ότι έχει χαμηλότερη επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση με τη ζάχαρη. Επιπλέον, το μέλι μπορεί να μειώσει την κακή χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια στους διαβητικούς, ενώ παράλληλα να αυξήσει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης.

Το μέλι και η κανέλα μπορεί να είναι σχετικά υγιεινότερα από τη ζάχαρη για το τσάι και τα γλυκά μας. Ωστόσο, το μέλι έχει αρκετούς υδατάνθρακες, οπότε οι διαβητικοί χρειάζεται να το καταναλώνουν με προσοχή.

Το μέλι και η κανέλα είναι εφοδιασμένα με πολλά αντιοξειδωτικά

Ο συνδυασμός των δύο συστατικών αποτελεί εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, με πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Τα αντιοξειδωτικά μας προστατεύουν από ασταθή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρά μας.

Το μέλι είναι πλούσιο σε φαινόλες, που έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιοπαθειών. Η κανέλα είναι επίσης ένα εργοστάσιο παραγωγής αντιοξειδωτικών. Συγκρινόμενο με άλλα μπαχαρικά, η κανέλα ταξινομείται στην πρώτη θέση σε σχέση με την περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *