Η κουμαριά είναι ένας αειθαλής θάμνος που ευδοκιμή στη ζώνη των αείφυλλων-πλατύφυλλων η οποία εκτείνεται μέχρι 1000 μέτρα υψόμετρο. Μπορεί να φτάσει μέχρι τα 3 μέτρα, ο καρπός της που είναι γνωστός ως κούμαρο, είναι δρύπη, σφαιρικός, σαρκώδης με μικρές κωνικές προεξοχές που τον κάνουν να μοιάζει σαν φράουλα. Το χρώμα του αρχικά είναι κίτρινο και όταν ωριμάσει γίνεται κόκκινο. Για την ωρίμανση του καρπού χρειάζεται ένας περίπου χρόνος από την ανθοφορία, γι αυτό στα τέλη του φθινοπώρου συναντώνται επάνω στο φυτό συγχρόνως άνθη και καρποί. Το μέλι που προκύπτει από την κουμαριά έχει σκουροχάλκινο χρώμα με γκριζωπές αποχρώσεις και άρωμα μέτριο έως δυνατό. Η κρυστάλλωση του πραγματοποιείται πολύ γρήγορα (2–4 μήνες από την συλλογή του). Αφού κρυσταλλώσει αποκτά μια βουτυρένια υφή. Έχει υπόπικρη, πολύ ιδιαίτερη γεύση που το κάνει να ξεχωρίζει απ’ όλα τα άλλα μέλια. Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Περιέχει την ουσία Aubutin η οποία καθαρίζει το αίμα και ρυθμίζει το επίπεδο της χοληστερίνης, όπως και την ουσία Τυρανόζη, η οποία αυξάνει την ζωή των κυττάρων του σώματος μας. Οι θερμίδες που προσφέρει στον οργανισμό είναι λιγότερες από τα άλλα μέλια λόγω του χαμηλού ποσοστού γλυκόζης, φρουκτόζης και έτσι συνιστάται σε περιπτώσεις δίαιτας καθώς και για διαβητικούς τύπου Β’
Μέλι κουμαριάς
