Μέλι από το φυτό Παλιούρι

Στην Ελλάδα απαντάτε αυτοφυές το είδος Paliurus spina christi ή Paliurus aculeatus, είναι θάμνος ύψους 2-3 μέτρων, με κίτρινα πολύ μικρά άνθη σε μασχαλιαίες ταξιανθίες, κοινώς γνωστός ως Παλέουρος ή Παλιούρι . Το Paliurus spina-christi, κοινώς γνωστό ως το «αγκάθι του Χριστού», «αγκάθι γιρλάντα», «αγκάθι της Ιερουσαλήμ» ή «στέμμα από αγκάθια».Τα ονόματα αυτά προέρχονται από ένα παλαιό θρύλο ότι τα αγκαθωτά κλαδιά του θάμνου χρησιμοποιήθηκαν για να φτιάξουν το ακάνθινο στεφάνι που τοποθετήθηκε στο κεφάλι του Χριστού πριν από τη σταύρωσή του. Η ονομασία «τσαλί» φαίνεται να είναι Τουρκικής προελεύσεως [Τουρκική λ. cali = βάτος].

Το παλιούρι είναι εξαιρετικό μελισσοκομικό φυτό γιατί δίνει υψηλής ποιότητας νέκταρ και γύρη . Ανθίζει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαίου και αν το επιτρέψει ο καιρός η διάρκεια της ανθοφορίας είναι περίπου δεκαπέντε ημέρες . Το παλιούρι δίνει μέλι άριστης ποιότητας το οποίο έχει έντονα γλυκιά γεύση και άρωμα . Ο χρόνος κρυστάλλωσης είναι περίπου έξι μήνες .

Πηγή : Βικιπαιδεια Φωτογραφίες : Από Fritz Geller-Grimm – , https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11522955 και Από Lazaregagnidze -, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30833686

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *