Παραδοσιακή καρυδόπιτα

Συστατικά

Για το σιρόπι

  • 800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 800 γρ. νερό
  • 1 στικ κανέλα
  • φλούδες, από 1 λεμόνι

Για την καρυδόπιτα

  • 250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 360 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 4 αβγά, μεσαία
  • 200 γρ. καρυδόψιχα
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 120 γρ. γάλα
  • βούτυρο, για το ταψί
  • αλεύρι γ.ο.χ., για το ταψί

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το σιρόπι

  • Βάζουμε σε μία κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα και τις φλούδες από το λεμόνι.
  • Μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε μέχρι να πάρει μια βράση και λιώσει η ζάχαρη.
  • Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά.

Για την καρυδόπιτα

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
  • Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη βανίλια και χτυπάμε με σύρμα, σε δυνατή ταχύτητα, για 3-4 λεπτά για να αφρατέψει το μείγμα.
  • Προσθέτουμε 2 κ.σ. από το αλεύρι, ένα ένα τα αβγά και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Περιμένουμε να απορροφηθεί το ένα αβγό για να προσθέσουμε το επόμενο.
  • Σε ένα μπλεντεράκι βάζουμε τα καρύδια, το γαρίφαλο, την κανέλα και χτυπάμε τόσο ώστε να πάρουν τα καρύδια το μέγεθος που θέλουμε να έχουν μέσα στην καρυδόπιτα.
  • Μεταφέρουμε τα καρύδια σε ένα μπολ και προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι.
  • Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το γάλα, τα στερεά υλικά και χτυπάμε για 10 δευτερόλεπτα.
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί 25×32 εκ. και απλώνουμε το μείγμα μας. Ψήνουμε για 40-50 λεπτά.
  • Αφαιρούμε και περιχύνουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι με τη βοήθεια μιας κουτάλας.
  • Αφήνουμε 1 ώρα να απορροφηθεί όλο το σιρόπι και σερβίρουμε με παγωτό βανίλιας.

Πηγή ¨: akispetretzikis.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *